Αμπελόκηποι

Αμπελόκηποι
Το χωριό από τον κόμβο Εγνατίας.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΥΣΣΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
                                    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας

Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βοίου πριν λίγες ημέρες, ο Δήμος Ορεστίδος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.
Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων, ενώ κυνηγοί και κτηνοτρόφοι οφείλουν να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας.
Παράλληλα, πολίτες και εμπλεκόμενοι με τα ζώα φορείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να ενημερώσουν για τυχόν παρεμφερή με τη λύσσα συμπτώματα (σε άγρια και κατοικίδια ζώα), όπως αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς, απρόκλητη επιθετικότητα, υπερβολική σιελόρροια και άρνηση φαγητού και νερού.
Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κατοικιδίων ζώων, διευκρινίζεται ότι στα δεσποζόμενα ζώα εφαρμόζεται εμβολιασμός κατά της λύσσας με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, ως αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος, ενώ για τα αδέσποτα ζώα ο Δήμος Ορεστίδος θα προχωρήσει στην περισυλλογή τους με ειδικό συνεργείο προκειμένου να εφαρμοστεί πρόγραμμα εμβολιασμού λύσσας και άλλων ασθενειών.
Όσοι, λοιπόν, βρίσκουν νεκρά άγρια και κατοικίδια θηλαστικά (αλεπούδες, λύκους, στακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αγριόχοιρους, σκύλους, γάτες) να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς για την παραλαβή του δείγματος, δίχως να παρεμβαίνουν στο πτώμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Δήμο Ορεστίδος στο τηλέφωνο 2467044556 και με τους κτηνιάτρους της Π.Ε. Καστοριάς: Δημοπούλου Σμαράγδα, τηλ. 2467076023 και Γκόγκης Χρήστος, τηλ. 2467021978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου