Αμπελόκηποι

Αμπελόκηποι
Το χωριό από τον κόμβο Εγνατίας.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ & ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1ης / 2014 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ:  ΠΕΜΠΤΗ 13η MAΡTΙΟΥ 2014  19.30
ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ:  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 1.- Αναστάσιος Ντίνας  Πρόεδρος τοπικού Συμβουλίου
                                  2.- Κων/νος Ευαγγέλου  Σύμβουλος τοπικού Συμβουλίου
                                  3.- Ελευθερία Κούτση- Δημητρίου Σύμβουλος τοπ. Συμβουλίου

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:    Ο πρόεδρος λόγω έλλειψης γραμματέα.
      
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ: Αναγνωστόπουλος Χρυσός Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ι. Δραγούμη.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

1.     «Αντιμετώπιση προβλημάτων Βιολογικού καθαρισμού δήμου Καστοριάς».
 Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το πιο πάνω θέμα είπε:
            Δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την λειτουργία του βιολογικού και την απόρριψη των λυμάτων στο ποτάμι «Γκιόλι» που επηρεάζει άμεσα το χωριό μας. Τελευταία για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι στο ποτάμι ρίχνονται τα λύματα ακατέργαστα και σε μερικά σημεία συσσωρεύονται στερεά αστικά απόβλητα.
            Επειδή με τις μέχρι τώρα αναφορές μας στον δήμο και σε άλλους αρμόδιους φορείς κανένα αποτέλεσμα δεν επήλθε, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να προσφύγουμε εγγράφως πια στις αρμόδιες υπηρεσίες . Συγκεκριμένα στη Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Καστοριάς, στον Αντιπεριφερειάρχη της  Π.Ε. Καστοριάς, στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, στην εισαγγελία πρωτ/κών Καστοριάς στην Αστυν. Δ/νση Καστοριάς και το Α.Τ. Άργους Ορεστικού, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ι. Δραγούμη, τους βουλευτές  και τα Μ.Μ.Ε. νομού Καστοριάς.
             Άλλη Πρόταση: ΟΧΙ
           Τελική Απόφαση: ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑΙ
           2.      «Προστασία δημοτικών ακινήτων από προσβολές»
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το πιο πάνω θέμα είπε:
            Έχουμε παλαιότερα ασχοληθεί με την προστασία και την αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας και συγκεκριμένα προτείναμε την ενοικίαση ακινήτων για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και επισημάναμε την καταπάτηση του με αριθμ. 2412 (ΚΑΕΚ 230061001153) ακινήτου από γείτονα και  την κατασκευή σ’αυτό θερμοκηπίου και πρόχειρων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει νοικιάσει τα ακίνητα που προτείναμε με προηγούμενες αποφάσεις μας και εξακολουθεί η προσβολή στο πιο πάνω αναφερόμενο ακίνητο.
Κατόπιν αυτών προτείνουμε όπως ο δήμος Άργους Ορεστικού προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες που θα κρίνει αναγκαίες ( πχ. μήνυση, αγωγή, διοικητική αποβολή) ώστε να σταματήσει η προσβολή δημοτικής περιουσίας από ιδιώτη και να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αίσθημα δικαίου των κατοίκων του χωριού μας.
 Άλλη Πρόταση: ΟΧΙ
Τελική Απόφαση: ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑΙ
 3.    «Απολογισμός απερχόμενου τοπικού συμβουλίου»  
Πολύ  θα θέλαμε να έχουμε πολλές σελίδες για ν΄αναπτύξουμε το έργο που επιτελέσαμε στην διάρκεια της θητείας μας.  Παρά το γεγονός όμως ότι θα χρειαστούμε μόνο μία σελίδα, θεωρούμε
χρέος μας να σας ενημερώσουμε για το έργο που έγινε την περασμένη τριετία (2011-2014).
Είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε την δυσμενέστατη συγκυρία με την βαθιά πολύπλευρη κρίση που περνάει η πατρίδα μας και τις συνέπειες της οποίας αισθανθήκαμε όλοι και οι δήμοι με την δραματική μείωση των οικονομικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.
Μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση προσπαθήσαμε ν’ ανταποκριθούμε στα βασικά μας καθήκοντα και καταφέραμε:
Α) Δίκτυα
ü   Να διατηρήσουμε το χωριό μας καθαρό σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο με την κανονική αποκομιδή των απορριμμάτων και περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων (πλατεία, παρκάκι γηπέδου, τσιφλίκι, βρύση, δρόμοι Σχολείο, ΚΕΠ, Πολιτιστικό κέντρο).
ü   Να συντηρήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να μην έχουμε προβλήματα και οι ελάχιστες διακοπές υδροδότησης που παρουσιάστηκαν και οφείλονταν σε απρόβλεπτες βλάβες, ν’ αποκαθίστανται άμεσα. Το δίκτυο αποχέτευσης καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του και η λειτουργία μεταφοράς λυμάτων ώστε να μην έχουμε προβλήματα ρύπανσης.
ü   Να καθαρίσουμε τον υδατόπυργο από τα μπάζα και τα σκουπίδια εντός και εκτός αυτού αλλά και τις υπόγειες δεξαμενές από τα στερεά κατάλοιπα ( άμμος)  διασφαλίζοντας την καθαριότητα του παρεχόμενου νερού.
ü   Να κάνουμε συχνούς χημικούς ελέγχους όχι μόνο στο υδραγωγείο αλλά και σε εξωτερικές βρύσες του χωριού διασφαλίζοντας την ποιότητα και την υγιεινή του πόσιμου νερού.
ü   Να συντηρήσουμε τους αγροτικούς δρόμους και να καθαρίσουμε πολλούς δρόμους από κλαδιά που περιόριζαν επικίνδυνα το πλάτος τους βελτιώνοντας την προσπελασιμότητά τους
Β) Παρεμβάσεις
Ø   Αποκαταστήσαμε την ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο με παρεμβάσεις στη νότια και βόρεια είσοδο ώστε παιδιά και γονείς να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες
Ø   Διανοίξαμε αγροτικούς δρόμους στον κάμπο που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα παρά μόνο στο χάρτη με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η βατότητα αλλά και να αξιοποιηθούν τα παρόδια ακίνητα.
Γ) Έργα: 
*    Αποκαθηλώσαμε την επικίνδυνη παιδική χαρά που υπήρχε και δώσαμε στα παιδιά και τους γονείς – παππούδες του χωριού μας μια σύγχρονη ασφαλή παιδικά χαρά που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης μικρών και μεγαλύτερων παιδιών.
*    Δημοπρατήθηκε και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος κατασκευής του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του χωριού μας με νερό από το βουνό. Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσει το νέο δίκτυο και να έχουμε καλύτερο νερό σε πλήρη επάρκεια και με πίεση που να καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες ύδρευσης σε όλα τα σημεία του χωριού.

Υπάρχουν αρκετά που θα θέλαμε να γίνουν και δεν έγιναν για διάφορους λόγους που στη βάση τους είναι δύο : 1) Η οικονομική κρίση και η συνεπαγόμενη έλλειψη χρημάτων και 2) Ο τρόπος οργάνωσης των ΟΤΑ.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε το επόμενο τοπικό συμβούλιο και κυρίως η επόμενη δημοτικά αρχή να καταφέρουν να κάνουν τα έργα που είναι αναγκαία για το χωριό μας.
 Άλλη Πρόταση:  Στο σημείο αυτό από τον τοπικό σύμβουλο Κων/νο Ευαγγέλου κατατέθηκε η πιο κάτω πρόταση για να περιληφθεί στον απολογισμό: « Υπάρχουν αρκετά που θέλαμε να γίνουν και κάποια που έγιναν και δεν έπρεπε να συμβούν π.χ. το κλείσιμο του σχολείου με την αποχή της δημοτικής αρχής αλλά και σ’ένα βαθμό και δική μας. Ελπίζουμε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και η τοπική κοινότητα, αν δεν καταφέρει την επαναλειτουργία του σχολείου τουλάχιστον να μη χάσουμε κάποια άλλα κεκτημένα.»
Επίσης από την τοπική σύμβουλο Ελευθερία Κούτση κατατέθηκε η πιο κάτω πρόταση για να συμπεριληφθεί στον απολογισμό: « Κατά τη διάρκεια της θητείας του ισχύοντος τοπικού συμβουλίου, το χωριό μας δέχτηκε το σοβαρότατο πλήγμα υποβάθμισης της κοινωνίας μας, που δεν ήταν άλλο από το κλείσιμο του Δημ. Σχολείου μας. Ο Δήμαρχος Ορεστίδος ήταν εκκωφαντικά απών από τις διαδικασίες διαλόγου που προηγήθηκε των συγχωνεύσεων καθώς επίσης κάνοντας προσπάθειες κατόπιν εορτής με επαφές, συναντήσεις στις οποίες βέβαια για άλλη μια φορά παρευρίσκονταν μέσω εκπροσώπου!!»
 Τελική Απόφαση: ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑΙ

 Μη υπαρχόντων άλλων θεμάτων για συζήτηση ο πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης. Προς πίστωση υπογράφεται αρμοδίως το παρόν.

Ο πρόεδρος                Η Γραμματέας                 Τα μέλη:  1)                               2)        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου