Αμπελόκηποι

Αμπελόκηποι
Το χωριό από τον κόμβο Εγνατίας.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ           
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘ. 3

Στους Αμπελοκήπους σήμερα 6η Μαΐου  ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.30 σε αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου Αμπελοκήπων συνήλθε, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του τοπικού  συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων της κοινότητας, συνέλευση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
 «Εξελίξεις στο θέμα του δημοτικού μας Σχολείου και σχεδιασμός των πάρα πέρα ενεργειών».
για να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την έκδοση της τελικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων για την  κατάργηση του 3θέσιου δημοτικού σχολείου  Αμπελοκήπων και την συγχώνευσή του στο νεοϊδρυόμενο 6θέσιο δημοτικό σχολείο Κωσταραζίου.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος  Αναστάσιος Ντίνας,  οι σύμβουλοι του τοπικού συμβουλίου Κων/νος Ευαγγέλου, Ελευθερία Κούτση, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου  και περί τους πενήντα (50) κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Χατζής.
Για την τήρηση των πρακτικών παραβρέθηκε η υπάλληλος του δήμου Στεργιανή Αντωνοπούλου.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου εισηγήθηκε στη συνέλευση (η εισήγηση επισυνάπτεται)  και κατέληξε στην πρόταση για δικαστική διεκδίκηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργείου παιδείας. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην  κ. Κούτση Ελευθερία, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Τοπικό σύμβουλο, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους κατοίκους για τις μέχρι τώρα ενέργειες και συγκεκριμένα για την έλλειψη οικοδομικών αδειών και μελετών στατικότητας των σχολικών κτιρίων του Κωσταραζίου που θα στεγάσουν το νεοϊδρυόμενο 6θέσιο δημοτικό σχολείο την ανησυχία της για την καταλληλότητα των κτιρίων και δήλωσε ότι ο σύλλογος γονέων βρίσκεται σε διερεύνηση των μελλοντικών ενεργειών του  για ανατροπή της τελικής Απόφασης του Υπουργείου  Παιδείας δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων ακόμα και με δικαστική προσφυγή.
Ακολούθησε ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Ευαγγέλου ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον προσχηματικό διάλογο του υπουργείου παιδείας αφού όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες υπογραφής και δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης αποδεικνύεται ότι γη απόφαση ήταν ειλημμένη όταν εμείς κάναμε διάλογο και παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς. Ζήτησε να βρούμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο για ανατροπή της απόφασης.
 Στη συνέχεια πήρε το λόγο  ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Χατζής ο οποίος αφού κατήγγειλε την προειλημμένη απόφαση του υπουργείου είπε ότι ο αγώνας πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός και μοναδικός δρόμος για την διεκδίκηση του σχολείου είναι η αναγωγή του σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα το οποίο θα τίθεται σε όποιον ασκεί πολιτική στην περιοχή. Διακηρύσσουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα τελειώσει μόνο με την επαναλειτουργία του σχολείου.
Πρότεινε  ν’ αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την κατάργηση του σχολείου μας και συγκεκριμένα: α) Στην υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, β) την υφυπουργό παιδείας  Εύη Χριστοφιλοπούλου, γ) Την Περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας  Έλενα  Ζυγούρη,  δ) την προϊσταμένη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς Στέλλα Τέγου και ε) τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς Γιώργο Μασλάρη.
Τα πιο πάνω πρόσωπα να κηρυχτούν ανεπιθύμητα στα όρια της τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε επαφή του συλλόγου γονέων με τους ανωτέρω θα γίνεται μέσω δικηγόρου.
Να γίνουν όλες οι ενέργειες για έλεγχο στατικότητας των σχολικών κτιρίων με τη βοήθεια του δήμου.
Μένουμε στο αίτημα επαναλειτουργίας του σχολείου μας και διεκδικούμε μόνο αυτό και όχι αντιπαλότητα με τα’ άλλα σχολεία.
Τέλος εφόσον η πρόταση ψηφιστεί θα συντάξει σχετική διακήρυξη ο ίδιος σύμφωνα με τα ανωτέρω και την απόφαση της συνέλευσης.
Το λόγο ζήτησε και πήρε ο τοπ. σύμβουλος Κώστας Ευαγγέλου ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει και επικροτεί την πρόταση του αντιδημάρχου και να προχωρήσουμε σύμφωνα μ’ αυτήν.
Ακολούθησε ο κάτοικος Χρήστος Σουλιώτης ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την εξέλιξη και κατήγγειλε ότι οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και δεν υπολόγισαν κανένα φορέα από το υπουργείο παιδείας. Η δικαστική οδός θα καθυστερήσει. Να γίνει προσφυγή κατά Μασλάρη και Ζυγούρη σαν κύριους ιθύνοντες και ασφαλιστικά μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών.
Ακολούθησε ο Κώστας Αντωνόπουλος που είπε ότι το θέμα απετέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των χωριανών και ο δήμος Ορεστίδος δεν έβαλε τα δυνατά του και δεν προώθησε σωστά το ζήτημα.
Στο σημείο αυτό υπήρξε έντονος διάλογος με επίκεντρο δημοσίευμα της εφημερίδας του πολιτιστικού συλλόγου και καταγγελία από μεριάς του συλλόγου γονέων τόσο του συλλόγου όσο και της συντάκτριας του δημοσιεύματος.
Ο πρόεδρος παρενέβη με κατευναστική διάθεση και έδωσε το λόγο στην πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου και στη συντάκτρια του δημοσιεύματος για τις αναγκαίες διευκρινήσεις. Κατά την διάρκεια που μιλούσε η συντάκτρια του δημοσιεύματος, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και τοπική σύμβουλος δήλωσε ότι θα αποχωρήσουν αν συνέχιζε πράγμα το οποίο έγινε στο επόμενο λεπτό. Συγκεκριμένα απεχώρησε το ΔΣ του συλλόγου γονέων και 4-5 κάτοικοι ήτοι σύνολο περί τα δώδεκα άτομα.  
Η συνέλευση συνεχίστηκε κανονικά με τις τοποθετήσεις των κατοίκων οι οποίες κινήθηκαν στο πιο πάνω πνεύμα και δήλωναν κυρίως την υποστήριξη της πρότασης του αντιδημάρχου και απόψεις για την δικαστική διεκδίκηση.
Μετά από τις τοποθετήσεις όλων , τέθηκαν για ψηφοφορία οι προτάσεις ως εξής:
Α) Η πρόταση του αντιδημάρχου όπως αναλυτικά εκφράστηκε πιο πάνω. Η πρόταση έγινε δεκτή παμψηφεί από το σώμα.
Β) Η πρόταση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου για δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργείου παιδείας.  Η πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από  το σώμα.
Στο σημείο αυτό, μη υπάρχοντος άλλου θέματος ή ομιλητή, η συνέλευση ενέκρινε τις προτάσεις όπως καταγράφηκαν,  εξουσιοδότησε τον αντιδήμαρχο για την σύνταξη κειμένου σχετικής διακήρυξης και ο πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.
Προς απόδειξη συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο  Πρόεδρος                                                                   Οι Σύμβουλοι: 
Συνημμένο                                                                                                                                                                           
Εισήγηση  Προέδρου στην Συνέλευση Κατοίκων τοπικής κοινότητας Αμπελοκήπων της 6/5/2011

Κυρίες Κύριοι προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συγχωριανοί

Το θέμα για το οποίο είμαστε εδώ, το μέλλον του δημοτικού μας σχολείου, είναι πολύ σοβαρό και θάθελα να απευθυνθώ σε σας με την ελπίδα να με ακούσετε και μετά να  κρίνετε και να αποφασίσετε ότι εσείς νομίζετε καλύτερο για το χωριό. Θα σας πω και πάλι αυτό που θεωρώ σωστό και ας ξαναδικαστώ όπως έγινε στο προηγούμενο διάστημα που με δικάσατε σχεδόν χωρίς να μ’ ακούσετε.
Πριν απ’ όλα θέλω να σας κάνω γνωστό δεν είμαι υπουργός παιδείας ούτε πρωθυπουργός και ότι προσπάθησα πολλά χρόνια να καταφέρω να μη θεωρώ τον εαυτό μου κέντρο του κόσμου (και του χωριού) αλλά ένα μικρό κομμάτι του που έχει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα κομμάτια.
Για να ξέρετε την αυθεντική αλήθεια σας θυμίζω ότι η θέση μου παρουσιάστηκε ενώπιόν σας στην πρώτη λαϊκή μας συνέλευση στις 6-2-2011 η οποία ήταν να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του σχολείου μας σε 6θέσιο και συγχώνευση σ’ αυτό σχολείων που μπορεί να καταργηθούν. Η πρόταση απορρίφτηκε και αποφασίστηκε να διεκδικήσουμε την διατήρηση του σχολείου μας ως έχει.
Σεβόμενος την απόφαση της συνέλευσης έκανα ότι έπρεπε να κάνω,  συμμετείχα και στήριζα τις εκδηλώσεις του συλλόγου γονέων μέχρις ενός σημείου. Δεν συμμετείχα σε εκδηλώσεις που είναι έξω από τα πιστεύω μου , τις αρχές μου, το χαρακτήρα μου με το ίδιο δικαίωμα που έχει κάθε ένας που συμμετείχε για τους ίδιους λόγους. Έτσι είναι η δημοκρατία και έτσι λειτουργεί και η δική μας δημοκρατία. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλει σε κανέναν να λειτουργήσει με συγκεκριμένο τρόπο για οποιονδήποτε λόγο.
Ο κανόνας στη δημοκρατία είναι να συζητάμε προτάσεις όλων όσων καταθέτουν να αποφασίζουμε ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. Η μειοψηφία είναι σεβαστή αλλά η πλειοψηφία αποφασίζει και αν οι αιρετοί μας άρχοντες δεν μας αρέσουν δεν τους ξαναψηφίζουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.   
 Προχθές στο τοπικό Συμβούλιο που έγινε με την παρουσία του Δημάρχου μας και των αντιδημάρχων Πέτρου Χατζή και Μελίκας Σανταλίδου προσκομίστηκαν, από τους τοπικούς συμβούλους Ρούλα Δημητρίου Κούτση που είναι και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και Κώστα Ευαγγέλου  στοιχεία για την έλλειψη οικοδομικής άδειας και στατικής μελέτης των σχολικών κτιρίων  του Κωσταραζίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε  να συγκληθεί η παρούσα συνέλευση και ν’ αποφασίσει για τις παραπέρα ενέργειες.
Προσωπικά πιστεύω, όπως υποστήριξα και στο τοπικό συμβούλιο, ότι πριν καταλήξουμε σε απόφαση θα πρέπει να καθορίσουμε το στόχο, τη μεθοδολογία, τις πιθανότητες επιτυχίας, το πιθανό κόστος σε όλα τα επίπεδα και τέλος τι ακολουθεί στη μια ή την άλλη εξέλιξη. Νομίζω δε ότι δεν υπάρχει προσφορότερος τρόπος από την δικαστική διεκδίκηση.
Παρακαλώ την κα Δημητρίου και με τις δύο ιδιότητες να εισηγηθεί το θέμα. Στη συνέχεια θα γίνουν τοποθετήσεις όλων όσων επιθυμούν και αφού ολοκληρωθούν οι πρωτολογίες, να γίνουν  δευτερολογίες για τελική θέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου